BUČANKA, pšenica letná, forma ozimná
Odroda bučianskeho šľachtenia, povolená v roku 2014. V ŠOP bola skúšaná pod pracovným označením BU-159. Potravinárska kvalita je 6-5.
Počas skúšania v ŠOP prevyšovala úrodu kontrolných odrôd v kukuričnej a repnej výrobnej oblasti.
V roku 2013 prevýšila kontrolnú potravinársku odrodu Ilona o 8 % a všetky kontroly o 6 %.
Agrotechnické požiadavky:
- je vhodná na pestovanie v RVO a KVO, po dobrých predplodinách,
- dobré úrody pri zachovaní kvality dosahuje aj na stredne úrodných pôdach,
- odporúčaný termín sejby je prvá dekáda októbra,
- odporúčaný výsevok 4,0-4,5 mil. klíčivých zŕn na hektár.
Základné kvalitatívne ukazovatele ( výsledky ŠOS-ÚKSUP ):
Objemová hmotnosť | 814,0 – 837,0 g.l-1 |
Pádové číslo | 201,0 – 303,0 s |
Obsah N-látok | 13,0 – 14,2 % |
Mokrý lepok | 31,3 – 35,0 % |
Sedimentačný test Zeleny | 39,0 – 41,0 ml |
Väznosť vody múkou | 55,7 – 56,9 % |
Objem pečiva | 430,0 – 445,0 ml |
Číslo farinografickej kvality | 31,0 – 146,0 |
- Popis a hospodárske vlastnosti odrody:
- je stredne skorá, stredného až vyššieho vzrastu,
- je suchovzdorná, odolnosť proti vyzimovaniu má veľmi dobrú,
- potravinárska kvalita je hodnotená stupňom 6-5,
- použitie morforegulátora je vhodné v intenzívnych podmienkach,
- zdravotný stav má veľmi dobrý,
- odolnosti voči chorobám pšenice sú na úrovni kontrolných odrôd a lepšie.
Prednosti:
- má stabilnú a vysokú objemovú hmotnosť,
- vysoký obsah bielkovín a lepku,
- objem pečiva má nižší, ale pečivo je dobre klenuté.