EVA, pšenica letná, forma ozimná

Odroda vznikla obohatením bučianskych materiálov západoeurópskymi génmi, pričom sa podarilo vyšľachtiť kvalitnú, úrodnú odrodu s výborným zdravotným stavom. Bola povolená v roku 2001.

Popis a hospodárske vlastnosti odrody:

  • stredne skorá odroda, stredného vzrastu,
  • klas má biely s výskytom veľmi dlhých ostiniek na vrchole klasu, HTZ dosiahla 42,1 g,
  • potravinársku kvalitu podľa STN 461100-2 na základe trojročných výsledkov ŠOS je A – E,
  • odolnosť proti vyzimovaniu a poliehaniu je dobrá,
  • má dobrú odolnosť proti múčnatke trávovej, hrdzi plevovej, fuzáriám i septórii,
  • odolnosť proti hrdzi pšenicovej na báze génov Lr 34, Lr 46, sprievodný znak vysokej   odolnosti je nekróza koncov najmladších listov LTN,
  • stredná je i odolnosť proti hrdzi trávovej.

Kvalitatívne parametre ( výsledky ŠOP-ÚKSÚP ):

Objemová hmotnosť779,0 – 791,0 g.l-1
Pádové číslo278,0 – 300,0 s
Obsah N-látok12,1 – 13,5 %
Mokrý lepok29,4 – 31,5 %
Sedimentačný test Zeleny29,0 – 37,8 ml
Väznosť vody múkou56,1 – 56,6 %
Objem pečiva419,0 – 424,0 ml
Číslo farinografickej kvality67,0 – 106,8

Agrotechnické požiadavky:

  • vhodná pre pestovanie hlavne na úrodných hlinitých pôdach po dobrých predplodinách, dobré úrody dáva aj na stredne úrodných pôdach,
  • odporúčaný termín sejby je od 25. septembra do 10. októbra,
  • odporúčaný výsevok je: KVO, ZVO-4,5 a RVO-4,0 mil. klíčivých. zŕn na hektár, zvýšenie výsevku sa odporúča pri: neskorej sejbe, nedokonalej príprave pôdy, a pri nižšej pôdnej úrodnosti,
  • výživa a hnojenie sa riadi plánovanými a dosahovanými úrodami a hladinou prítomných a prístupných živín v pôde.
Prednosti odrody:
  • suchovzdornosť,
  • vysoká pekárska akosť,
  • intenzívna odroda, ktorá je za vhodných podmienok pestovania schopná dosahovať vysoké a stabilné úrody,
  • dobrý zdravotný stav.
Selekt - Výskumný a šľachtiteľský ústav